Jdi na obsah Jdi na menu

lom U Obrázku

 

  • jiný název: lom Živec, Obrázek

  • charakteristika lokality: starý zatopený pegmatitový lom

  • našel jsem zde: albit, almandin, beryl, hydromuskovit, ilmenit, křišťál, monazit, muskovit, písekit, růženín, skoryl, torbernit, xenotim, záhněda

  • popis cesty: Ke slavnému lomu U Obrázku se dostanete jak pěšky, tak autem. Auto nechte u chaty "V Živci". Zbytek cesty dojděte pěšky. Pěšky tak, že půjdete z Písku po červené turistické trase okolo chaty "V Živci" až ke cvičišti pro norovací psy. Hned za tímto cvičištěm vede doprava starý odvodňovací příkop, který Vás dovede k samotnému lomu U Obrázku, kde je dřevěná vyhlídka. Lom byl na podzim roku 2014 opatřen novou přístupovou cestou a byl obehnán dřevěnými zábranami pro zlepšení bezpečnosti. 

  • možnosti sběru: Nejlepší nálezy zde byly učiněny na přelomu roků 2014/2015, kdy byl lom částečně odčerpán a byly nalezeny i drahokamové beryly heliodory společně s bertrandity. V blízkém okolí lomu se nachází rozvezené haldičky z lomu, na kterých se dají stále některé minerály najít. Haldičky jsou docela překopané, ale pěkný nález nelze nikdy vyloučit. Zajímavostí pro několik nalezišť Píseckých hor je minerál zvaný písekit. Ten tvoří nejčastěji černé až nazelenalé (výjímečně okrové), smolně lesklé paprsky různých tvarů, které dosahují délky až 2 cm, výjímejčně jsou i delší. Lokalita se nachází v Přírodním parku Písecké hory.

  • odkaz na fotoalbum: https://mineraly-zdeneksrot.estranky.cz/fotoalbum/pisecko/pisecke-hory/lom-u-obrazku/